- Инж.Спасов, през тази седмица се заговори широко за намерението на

...
- Инж.Спасов, през тази седмица се заговори широко за намерението на
Коментари Харесай

Инж. Спасов: Ако фалират няколко въглищни централи ще изпаднем в енергийна криза

- Инж.Спасов, през тази седмица се заприказва необятно за намерението на държавните мини да усилят цената на добиваните въглища с 30%. Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ще бъде ли обиден от нарастването?

- Да, за жалост, в случай че повишаването се осъществя, ще бъдем засегнати. Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ не работи директно с „ Мини Марица -изток “, но използваме техните въглища откакто са минали развой на обогатяване от трето сдружение, посредством което ги купуваме.

Факт е, че работим интензивно по проекта за диверсификация на горивния микс, само че към момента забележителна част от него е формирана точно от въглищата. А и не дребна част от въглищата, които идват в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, са точно лигнитите от „ Мини Марица- Изток “.

- До каква степен ще се отрази повишаването на тази суровина върху Вашата индустриална активност?

- Ще се отрази директно, защото на този стадий към момента въглищата имат значителен дял при образуването на себестойността на произведената електрическа сила. Със сигурност сходно ненадейно събитие ще доведе до повишаването на нашата продукция, което доста ще наруши периодите за осъществяване на всички проекти за вложения. А колкото по-бързо ги изпълняваме, толкоз по-скоро ще спрем да използваме въглища.

- Смятате ли, че огромно сдружение като Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ може да фалира в резултат на сходно повишаване на главната суровина, която използва?

- Бих споделил, че нас ни избавя фактът, че към този момент до някаква степен сме диверсифицирали горивния микс. А и въпреки това, макар че съществена част от употребяваните въглища са добити точно от държавните мини, въпреки всичко имаме други 3 по-малки доставчика на главно гориво, които в случай че
задържат цените си, ще можем до известна степен да диверсифицираме този риск.

Естествено, при неприятно стичане на събитията, не изключвам и най-лошият сюжет. Но централи като Топлофикация - Сливен или Топлофикация - Перник, които имат много по-малко произвеждане от нашето, са доста по-застрашени от бърз банкрут, в случай че повишаването с 30% стане факт. Ако при нас вероятността за преустановяване на активността е 30%, за тях е най-малко 60%.

- Смятате ли, че повишаването на цената на лигнитите от държавната мина е единственият метод сдружението да бъде избавено?

- За мен това решение е лишено от икономическа логичност. Дори и да не приказваме за нас частниците, за какво никой не регистрира какъв ще бъде ефектът за държавната централна, която употребява същите тези застрашени от доста повишаване въглища?

Ако страната вземе решение да избави „ Мини Марица-изток “ по този начин, ще подпише смъртната присъда освен на редица частни централи в страната, а и на държавната „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “. Не мисля, че решението на икономическите проблеми на едно държавно сдружение, трябва да бъде за сметка на работата на друго предприятия със същия принципал.

Отделно, в случай че въглищата нарастнат, НЕК ще би трябвало да увеличи разходите си за тока, създаден от американската централа, което означава, че с изключение на ползвателите на въглища, даже общественият доставчик ще бъде претрупан с по-високи разноски. Да не приказваме, че това ще докара и до искане за по-висока отплата от Фонд „ Сигурност на Електроенергийната система “.

Цялата електроенергийна система е толкоз навързана, че поскъпването на маришките въглища с 30%, може да я катурне цялата.

- Това значи ли сигурно повишаване на електрическата енергия?

- Ако банкрутират няколко въглищни централи, които са поръчител за електроенергийната сигурност, ще изпаднем в енергийна рецесия и най-много в дефицит, няма по какъв начин цената да не се вдигне.

Отдавна предизвестяваме, че и прибързаните дейности за скоростно затваряне на въглищните централи, ще провокират същото. Необходимостта от импорт доста ще оскъпи електрическата сила за крайните консуматори.

Най-нелепото ще бъде, че „ Мини Марица-изток “ ще продължи да продава въглища на ТЕЦ-ове в Сърбия, а най-после ще ни се наложи да купуваме от тях създадената с нашите въглища скъпа енергия, тъй като тук просто няма да има задоволително.

Нееднократно съм потвърждавал, че всички въглищни централи сме наясно, че би трябвало последователно да се откажем от въглищата, но единственото, за което молим, е да ни се обезпечи задоволително време, за да изпълним вложенията ни за промяна на горивния микс. Това не е процес, който ще се случи за година или две.

- В тази връзка, дано за край да ни кажете какви ще са горивата на бъдещето за Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “?

- Тъй като неведнъж сме разказвали в детайли за тях, през днешния ден единствено ще ги назова. Природен газ, биомаса, биогаз, слънчева сила, а когато натрупаме задоволително опит с тези горива, ще стартираме осъществяването на вече готовия план за строителство на апаратура за произвеждане на зелен водород, който е 100% зелен енергиен източник.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР